Boksummering 2008

Antar att jag som, tja, bokläsare lika gott kan göra detta; summera de böcker jag läst i år.
Jag har hunnit med 116 böcker hittills under 2008 och har inga förhoppningar om att hinna läsa ut Aidan Chambers 'Now I know' innan tolvslaget imorgon. Av dessa böcker har 18 varit på engelska, 5 stycken (varav en inte blev läst mer än till en tredjedel) på tyska och en på norska (!).

Så kan jag ju försöka rangordna några av årets läsupplevelser också*, vilket förstås är jättesvårt. 'Min typ brorsa' och 'Sonnentaube' exempelvis handlar mer om vardagslivet medan t.ex. 'Odjurens stad' utspelar sig i en djungel på andra sidan jorden. Men det är också det som är charmen antar jag, att man kan läsa om så spridda saker och ändå...hålla ihop. Eller något annat lika pretto.

Tio i topp, bästa böckerna:

1 Vykort från ingenmansland, Aidan Chambers
Jag vet inte om jag kan motivera på något bra sätt varför den här boken hamnar på första plats och inte någon av de andra. Kanske är det att det är en mognare och finare ansedd bok än t.ex. nummer två, det är en mycket möjlig förklaring. Inte för att jag inte tyckte om den, för det gjorde jag förstås! Jag borde ha läst den någon gång i juli 2007 känner jag, för boken gav en extrem längtan efter att få åka till Amsterdam. Sommaren 2007 gjorde vi ett dygnslångt stopp i  Nederländernas huvudstad på väg genom Europa, och det hade ju varit bra att tajma det med läsningen av boken... Men jag ska inte klaga. 2008 års bästa bok läst av undertecknad ger ju bara en anledning att åka dit!

2 Kiss, Jacqueline Wilson
Åh, den här boken är stundtals helt jäkla underbar. Det faktum att huvudpersonerna bor grannar och att Carl i mitt huvud ser ut som Thomas Sangster och att hans föräldrar "har anat det länge" när Den Stora Hemligheten avslöjas är bara några fina detaljer. Read it or be rectangular.

3 Ängeln, Bali Rai
Även här spelar omständigheterna, under vilka jag läste boken, roll. Min pappa recensenten hade fått hem en pappersbunt med omslag, som utgjorde manuset till denna bok, och så fort han var klar med den fick jag ta över. Det är rätt bökigt att läsa en bok som bara är en massa papper, man jag stoppade in dem i en mapp och satte igång. Det tog en knapp dag så var jag färdig, och maken till spännande ungdomsbok får man leta efter. Slutet sedan, vem hade kunnat förutse det?

4 Om jag kunde drömma, Stephenie Meyer
Den här boken har jag inga större minnen av, det var mer att jag skrev upp den som en blivande favorit och, förstås, att det faktiskt är en jättebra story. "Helt magisk och underbar bok" har jag noterat om den. Tja, jag kan inte säga annat nu.


5 Odjurens stad, Isabel Allende
Här får du informationen på spanska vilket är dåligt dels för att du kanske inte är jättebra på spanska, dels (framför allt!) därför att omslaget är tusen gånger finare i den svenska utgåvan. Men det är ju lätt avhjälpt; framsidan kan man googla och på spanska är det väl bara att gissa hälften av orden.
Det var också omslaget som fick mig att fastna för boken, den första i en trilogi som får representeras av denna inledande bok. Sedan blev jag inte besviken, och det var äventyret och resan som gjorde att jag blev så förtjust i den och dess efterföljare.

6 Sonnentaube, Irma Krauβ
Det är ju inte bara berättelserna och böckerna i sig som gör att man minns dem som bra, ofta är det ju också andra saker som påverkar. Så var det nog lite i det här fallet. Jag fick boken av mina föräldrar när de varit på snabbvisit nere på kontinenten, de ville uppmuntra mina tyskstudier. Naturligtvis blev jag himla glad och lyckades inte riktigt spara boken till jullovet då jag visste att jag skulle ha tid att läsa den, utan satte igång redan i mitten av november. Bonus när man läser böcker på andra språk är förstås att man lär sig så många ord, så även i detta fall. Men jag förstod bra mycket mer än jag hade väntat mig!

7Jorden är tuff och naken, Jon Ewo
Denna bok liksom 'Odjurens stad' får representera an hel trilogi. I detta fall är representanten den avslutande delen, syntesen (de två första benämns alltså som tes och antites), och egentligen tycker jag nog inte bättre om någon av böckerna. Favoritpersonen är dock Frank, i mitt huvud 'spelad' av Brendan Benson. Frågan är om det är Frank som är så sympatisk att han får se ut som BB eller att han blev Den Ultimate Mannen först efter utseendevalet?

8 Busfahrt mit Kuhn, Tamara Bach
Återigen en present som uppmuntran för mina studier. Denna bok fick jag när jag slutade nian, jag och tre andra ur tyskagruppen (vilken i och för sig som mest bestod av typ tolv pers) fick ta emot 'stipendium'. Och man blir ju alltid glad över att få böcker!
Jag älskar att läsa om folk som reser, och att målet här var en festival gör inte saken värre direkt. Jag minns dock att jag hade en invändning mot att personerna i boken åker bil, jag hade föredragit tåg... (Denna bok läste jag nämligen då min klimatångest var som störst, och hela det tänket lade sig som en filt över upplevelsen.) Nu blir det till att läsa om boken om ett tag för att se om jag förstår mer, för vad jag minns var det rätt luddigt sist.

9 Min typ brorsa, Johanna Lindbäck
Det var en sådan lättnad att läsa denna bok: Äntligen en bok skriven för ungdomar på ett ungdomligt men ändå  trovärdigt språk! I dessa dagar kan sådant få upp en bok rätt långt på årsbästalistan, vuxna författare har en förmåga att konstla till sitt språk något otroligt när de ska hänga med i 'kidsens tugg'. Awful. Storyn i sig är också trovärdig med härliga personer, även om slutet var en ordentlig besvikelse.

10 Tordyveln flyger i skymningen, Maria Gripe
I somras hade jag som mål att läsa sextio böcker. Det målet uppnådde jag inte, men jag fick i alla fall en hel del böcker lästa, och jag tog emot tips bland annat av Nevnarien. Dessutom kändes det här lite som en sådan bok man bör läsa innan man blir alltför gammal.
Gripe skriver lite som Jostein Gaarder gör i framförallt 'Spelkortsmysteriet' och 'Sofies värld', och det är just det draget jag gillar. Det lite spöklika, övernaturliga som inte går att förklara. Som schacktanten exempelvis...


Nu kanske man ska dra till med en musiksummering också, även om det är svårare eftersom jag inte på samma sätt för dagbok över vad jag lyssnar på... Vi får se.


*fan, det känns som att det är min mamma som skriver detta...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0