Skitmusik

Helvete vad pissad jag skulle vara på mig själv om jag var min egen granne nu. För eftersom det är värmebölja (läs: högsommar som man inte hunnit vänja sig vid) måste man ha öppna fönster tjugofyrasju, grannarna likväl som jag. Och nu har jag spelat så gräsligt dålig musik flera dagar i rad, högt, så att det hörs ut.
Det började härom veckan med Serbiens vinnarbidrag i ESC från förra året. Sedan har t.ex. I promised myself och Heartbreak lullaby med A-teens gått på repeat innan jag bytt till Ever fallen in love?, Shrekversionen. Nu senast var det Nu tändas tusen juleljus med Carola som jag lyssnade på. Vad kommer härnäst?


For your information

Någonting står inte riktigt rätt till i skallen när man plötsligt tycker synd om de analoga kanalerna som inte sänder längre.

Bloggpaus nu, åtminstone till helgen. Gigantisk biologiuppsats ska lämnas in i övermorgon. Det är bara att bita ihop, intalar jag mig. Biologi. Vem fan behöver det.

Varning för lokalpatriotism.

Jag satt på vagnen hem från stan vid sextiden i kväll. Hade köpt kläder (läs: fått kläder av mamma) och var glad och nöjd, nu kunde jag bara ta det lugnt på resan hem. Till saken hör att jag satt på trean, så jag måste byta till antingen ettan eller 17-bussen för att komma ända hem, och 17-bussen som har sin hållplats först vid Centralen medan ettan har sin i Brunnsparken går nästan ända till dörren, det gör inte ettan. Och jag brukar försöka byta så tidigt som möjligt under min resa, för att kunna ta det lugnt tills jag är hemma. Idag gjorde jag av olika anledningar inte det, utan jag satt kvar på trean när den stannade i Brunnsparken.

Döm om min förvåning när jag såg min gamla praohandledare sitta på hållplatsen. Han som jag inte sett sedan oktober förra året har ett liv utanför det där dagiset! Bara det är ju chockerande. Och så såg jag honom resa sig. Resa sig och kliva på min spårvagn. Jag, som den asociala varelse jag är, var inte upplagd varken för att prata engelska eller halvdålig svenska med honom, så jag blåstirrade ut genom fönstret medan spårvagnen susade fram mot de sämre ansedda delarna av Göteborg. I närmare en kvart satt jag så, i samma ställning med huvudet, något slags stolt men sned hållning (tänk sensuell fjortispose). Underligt att jag inte fick nackspärr på kuppen. Hela tiden tänkte jag på vad jag skulle göra om han kände igen mig eller - ve och fasa - satte sig bredvid mig.
Huvudet var alltså fullt, så det var väl inte så konstigt att jag reagerade med ren glädje när jag såg buskar skrapa mot fönsterrutan. "Åh vad grönt och fint det är, det är så vackert på sommaren!"

"Fast inte har det väl varit buskar här innan..?"

"Visst fan. Jag skulle ju gå av där, det är trean jag sitter på fortfarande."

Så jag fick gå av på samma hållplats som den här gamla handledaren. När jag såg att vi höll på att gå ut genom samma dörr rusade jag fram till nästa för att undvika honom in i det sista. Sedan fick jag gå hem någon kilometer med skoskav och fortfarande lite paranoid trots att han vek in på en sidogata så fort han kommit av vagnen. Att han också undvikit mig (femtonårig, blyg jävel som bara stammande på engelska kan kommendera dagisbarn att ligga ner och sova) slog mig aldrig.

Varm och svettig.

Man, I've SO got no backbone...
Abbes pappa länkar till Mymlan som har dragit igång ett experiment. Och eftersom det bara handlar om en rubrik med ett inlägg under, så visst är jag på! Ja jäklar. (Annat hade det varit om jag hade behövt skriva ett inlägg som hade något med rubriken att göra. Eller okej, så svårt skulle det kanske inte vara eftersom jag har lyssnat på Bloodhound gang hela eftermiddagen...)

Alltså. Du som läser detta skriver ett inlägg med ovanstående rubrik ("Varm och svettig", ifall du hade missat det). Sedan länkar du till detta inlägg och de två tidigare som jag snott det ifrån, och hela processen ser du till att vara klar med innan fredag klockan tjugoett, om jag har fattat allt rätt.

Joråsåatt.

Femtonåriga skoltjejen skriver som en tråkig jäkla vuxen lärare.

Mördarveckan är härmed officiellt avslutad, och detta på ett utomordentligt bra sätt (NO-redovisning, chans på höjning i biologi, SO-redovisning, hela klassen väldigt tagen av WW2, en knapp timmes frivillig övertid)! Som belöning för detta, eller rättare sagt för att jag inte bröt ihop under min Anne Frank-redovisning, hade jag bestämt mig för att köpa godis. Sagt och gjort - det bar iväg till kvarterets Ica-affär!
Och när man plockar godis ur sådana lådor med lock, ni vet, så blir det ju... lite svårt att hantera för en tvåarmad människa. Jag stod där och höll påsen i vänster hand och skyfflade godis med andra handen SAMTIDIGT som jag höll uppe luckan till godislådan med höger underarm. Det är man ju så van vid, så man tänker inte på det. Därför blev jag först lite ställd och sedan lite varm inombords när en man bakom mig höll upp luckan åt mig medan jag plockade åt mig några dumlekolor. Det är fan ta mig beviset för att det finns hopp för människan.


Kontraster

Jag lyssnar på La valse d'Amelie, version piano. Ljudet är lite taskigt eftersom jag kör på laptopens inbyggda högtalarhål, men vad fan. Det funkar ju.
Samtidigt, nere i vardagsrummet, försöker min syrra slå något slags hastighetsrekord i Kalle Johansson på piano. Hon lärde sig den i förra veckan, och den har gått på repeat i åtminstone någon kvart om dagen sedan dess. Hon varvar med Hallelujah, musiklektionversionen. (D.v.s. BAM, två, tre, fyr; BAM, två, tre, fyr; BAM, två, tre, fyr...)
Piano när det är vackert, och när det är mindre vackert men väldigt sött.

Som en skänk från ovan

Det är muntlig redovisning på gång, stor sådan. Jag ska stå inför tjugofem personer och min lärare och bara prata i tjugo minuter, om Anne Frank. Efter ett manus.
Jag har gråtit blod över detta, nästan spytt och varit i upplösningstillstånd. Men jag har satt igång att skriva manus och sakta men säkert börjar jag få kontroll över situationen. Det kommer bli bra, intalar jag mig själv.

Härom dagen kom jag helt plötsligt att tänka på en sak som min engelsklärare sade när jag gick i sexan (vi hade tre engelsklärare i olika omgångar det året, den här hette Atanas). Den gången skulle vi stå framme vid tavlan och presentera oss på engelska. Jag ville hemskt gärna vara först ut, och det fick jag förstås vara. Så jag körde på med självsäkerhetsposen och malde på framför klassen, "Hi, my name is Hilma, I'm twelve years old. I live with my...".
Det var ju ingen match, särskilt som jag ännu inte hade dragit på mig det dåliga självförtroendet. Ändå kommer jag fortfarande ihåg det som läraren sade till mig efter mitt lilla tal: "Du har talets gåva".

Visst, det är kanske inte så längre. Men jag har inte träffat den här läraren sedan vi gick på påsklov i sexan, och då blir det ju liksom att ens minnen förblir oförstörda. Därför ska jag skriva upp det citatet på min underarm nu på fredag, så att jag har något att titta på och få styrka ifrån. Tjugo minuter, enligt manus, inga hjälpmedel, inga hjälmar, inga skydd.
Det kommer gå bra.

För trött på klagosången, nu blir det lyckopredikan.

Nu får jag skärpa mig och börja vara glad igen. Never mind att jag grät så många gånger idag att jag till slut ställde in mig på att nästa anfall skulle komma när som helst, skit i det faktum att jag kastade ett badmintonrack i golvet på idrotten.

För när man är i alla fall lite inställd och nästan glad över att få skriva ett manus till en muntlig redovisning i historia samtidigt som ens påtänkta märke på "bal"-klänning blir hyllat av modeguruN numero uno (HP i ens klass) OCH I'm yours med Jason Mraz kommer på radion och tonerna blandar sig med trafikljuden som hörs genom det öppna fönstret vilket döljs av en gardin för att solen inte ska bländas.
Då kan man fan inte gnälla.


Goodnight Saturday

Vecka 20, i klass 9c även känd som mördarveckan, har inte ens börjat. Ändå är jag redan trött på den. Trött på alla dess inlämningar och allt annat skolarbete, visst. Och ännu tröttare på alla regler som kommer efteråt. Man måste ha ett jobb för att överleva, bara en sådan sak. Vem fan vill jobba? Jag vill bo i en skog och käka nötter, inte köra papper i dokumentförstöraren, papper som två minuter tidigare lämnade skrivaren. Jag vill inte behöva tänka så jävla mycket, vara medveten om allt. Det räcker nu.

Jag nämnde väl lärarstudenten? Det är förmodligen delvis hans fel att jag sitter här och inte tar itu med SO-redovisningen som ska vara klar på tisdag. Han ingjöt en så otrolig inget-löser-sig-känsla i mig, eller snarare hjälpte han den att hitta tillbaka. Den har varit försvunnen i alla fall sedan min senaste prao-period var över, men det var väl dags igen nu. Eftersom prao är obligatoriskt och ett framtida arbete också är det. Eftersom jag har mått illa och gråtit varje kväll när jag har haft praktik. Eftersom den här läraren skulle bräcka oss i hur mycket hemarbete vi har. Allt sammanfaller, all good things come to an end.

Det blir bara värre, är väl kontentan av det hela. Jag vill minnas att Anton Berg, programledare i radio, en gång sade att "livet blir kanske inte bättre, men man blir bättre på att leva det". Ibland tvivlar jag. När man har varit utbränd flera gånger om redan i grundskolan. Och verkligen inte orkar en till depression.


Hej helg

Dagens depp:
- En lärarpraktikant vi hade som vikarie för vår ordinarie lärare idag. Holy macaronee*. Jag ska väl inte sitta här och kasta bajs på honom så här publikt, men det känns lite extra hårt att vi har honom eftersom läraren speciellt skrev att jag skulle slippa fler praktikanter innan sommarlovet.
- Min 6,8 kilo tunga skolväska. Fylld med plugg, plugg och plugg. Jag har att göra hela helgen, skulle man kunna säga!
- Att jag inte kom in på Popkollo Göteborg utan har fått en reservplats till Popkollo Botkyrka.


Men dagens pepp å andra sidan:
- Min Chelsea-tröja anlände med posten och satt helt okej på min något oproportionella kropp.
- Bäst av allt: En lärare på skolan som vi haft som vikarie i tyska tyckte att jag var jättebra på att översätta en text vi läste i veckan. "Du har ingen förälder från Tyskland eller så..?" frågade han. KICK säger jag!


* hur stavas det egentligen?

Jag är verkligen fascinerad av bloggbesökare.

Det är nån sötkorv som går in här jättemånga gånger varje dag, efter sin dagliga ranson (ett besök). Är jag så intressant, verkligen? Vov.
Om det inte är så utan bara är orsakat av ren tristess eller okunskap så finns bloggkoll. En blå cirkel med ett plus här till höger. Det kan man klicka på så läggs min blogg till i ens bloggkoll-lista och man slipper hänga här hela tiden, på gränsen till nervsammanbrott p.g.a. dålig uppdatering.

Studentens klagan

Nästa vecka har jag följande i skolan:
- ett prov
- ett förhör (SO-lärarens synonym till prov)
- ev. en muntlig redovisning
- tre inlämningar
- och förmodligen flera läxor.
Nu på torsdag är det NO-prov och så har vi en tyskläxa till på måndag. På tisdag har vi provet i tyska.

Jag har lite vant mig av med att klaga. Dels är det ju inte så mycket jag kan göra åt saken annat än att gilla läget och plugga som en liten näsapa, dels känns det fånigt att klaga redan i nian. Hur mycket arbete kommer inte komma på vårterminen i trean?
Fast man kan ju undra hur lärarna planerar. Förmodligen likadant eftersom ovanstående är min nästa vecka - och vad kommer veckan efter? Ingenting.

Nu middag. Jag har skrivit på mitt historiaarbete i flera timmar och behöver mer energi än den Sodastreamflaska med vatten jag har bälgat i mig.

Arga lappen 2.0

Ni vet min alkoholpolitiska aktion? Well, det är inte så mycket med den längre. Den är rättare sagt försvunnen.
Yes, försvunnen. Och jag fattar ingenting! Det har inte regnat sedan jag målade dit den, så det har inte gått bort den vägen. Ärligt talat ser det lite... skrubbat ut. Vilket leder mig till slutsatsen att det är en väldigt arg och bitter stackars människa som, i skydd av antingen mörkret eller min vistelse i skolan, har satt sig på knä på trottoaren utanför mitt hus och skrubbat bort mina fem gatkriteord. Jag ser det verkligen framför mig: Bekymmersrynkan mellan ögonen, hinken med såpvatten så att det ska gå bort ordentligt, de bittra tankarna, "de ska inte komma här och tro att de kan förpesta min tillvaro... mhgggg... Jag finns också, och jag vill inte se sånt här!".
Stackars sate. Snacka om att ta begreppet "arga lappen" ett steg längre.

Just another Saturday night in Härlanda

Ikväll har jag upptäckt att om man är arg och ger sig ut i skogen och springer en stund, så går ilskan över. Jag sprang genom en ickebelyst skog...sdunge och höll på att krocka med ett medelålders par med hund innan jag hann stanna. På väg hem från dungen märkte jag för ett flyktigt ögonblick att det luktade som det gör i främmande utländska städer sent på kvällen när man har varit på restaurang. Världen är liten. Och jag funderade på om min förnimmelse berodde på att det är en massa basketturister i krokarna, att jag levde mig in i deras situation. Göteborgs östraste stadsdelar är ju så exotiska.
När jag var hemma mötte jag nästan en tjej i min parallellklass och några andra. De gick och bar på något som förmodligen var alkohol, och jag hoppades att de hade sett min och syrrans alkoholpolitiska handling framför garageuppfarten: "häll din öl i en vattenpöl" skrivet i versaler med gatukritor. Och så en massa hjärtan på det. Mindre alkohol åt folket, tack.

Läs inte boken om ni är åtta år och har sett filmen.

Platsen är Akademibokhandeln i Nordstan, tiden cirkus kvart i fyra. Kille på sisådär åtta år tar upp en bok på barn-/ungdomsavdelningen och utbrister "åhh! Nya Narnia!". Här lyckas jag stilla mig så att jag inte rycker till av irritation, jag hade kunnat slå ner honom om jag inte varit en så lugn och balanserad person. Sedan kommer det värsta: Pojkens pappa svarar med "mmm!", vilket i det här fallet är att tolka som "åh vad kul att det har kommit en ny Narnia som du vill läsa, NN!".
Okej för att tv-spelsgenerationen kommer trilla ner i diket så jävla hårt. Men vad hände med deras föräldrar?!

RSS 2.0