Dom jävlarna ska skjutas

Pretty pretty please, SÄG att det är idioter som hittar på ämnena till de nationella proven. Det kan bara inte vara normalt funtade människor som tycker att grejer i stil med "ett viktigt val i mitt liv" är fantasieggande ämnen för femton-sextonåringar att skriva och prata om? (Om jag avslöjar årets riktiga ämnen gör jag mig väl skyldig till landsförräderi on top of everything.)


Sedan finns det ju oändligt många fler brister i de nationella proven. Ta det muntliga i svenska som exempel. En liten grupp på två-tre personer får välja en siffra som motsvaras av en text som läses upp på en cd. Sedan ska personerna i gruppen diskutera bl.a. vad det är för typ av text och när den kan ha skrivits.

Men vad händer om en person i gruppen (låt oss kalla henne Hilma, ett finurligt fingerat namn) har läst den bok ur vilken utdraget är taget? Hon kan ju inte sitta och låtsas fundera på vad som kommer hända efter detta specifika utdrag eftersom hon redan vet. Och på vilket annat sätt kan hon visa sin analytiska förmåga och att hon är en tänkande människa?


Idag, som sista lektion, hade jag engelska. Nationellt muntligt prov där också. Det handlade om val - mellan helt absurda och oväsentliga saker. Typ "what do you choose - football or basketball? Why? Does your choice affect the world, people, environment...?"

- "Well, err... I choose basketball, because I'm tall and that's a good thing when you play basketball... I don't think that affects neither people nor the world - why should it? And environment, well, I guess the rubber in the basketball isn't the most environment friendly material in the world. But, well... it's fun."


Ja, ni ser ju. Vad finns att säga om ämnet, liksom? Varför inte bara ha diskussionsfrågor om sånt som ungdomar bryr sig om? Ja visst, vissa kids av idag spelar både fotboll och basket - men långt ifrån alla gör det. Harry Potter då? Jag kan lova att det inte är många som inte har något att säga om det ämnet. Eller OC, Disneyfilmer, Michael Jackson (för eller emot hans plastikoperationer?)... Vad som helst som ungdomar bryr sig om och kan ha en enad diskussion om. För det känns i ärlighetens namn lite ovärt att diskutera vilken frisyr som är den bästa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0